Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nehéz szülés...

Leírok Nektek egy történetet, amely fél évvel ezelőtt kezdődött...


Személyi stylistként sok megkeresést kapok színelemzéssel kapcsolatban is, hiszen ez is hozzátartozik az ideális külső eléréséhez. Nem vagyok színspecialista, viszont van egy olyan tulajdonságom, amelyet valószínűleg az apukámtól örököltem (aki festő), hogy ösztönösen látom, hogy valakinek jól áll-e egy szín vagy sem.

Az embereket természetes színadottságaik alapján hideg vagy meleg színtípusba lehet sorolni, jobban lebontva 2-2 altípusba, melyeket évszakokról neveztek el. A 4 évszak szintén tovább bontható további altípusokra, ezzel szűkítve a lehetőségeket, hogy kinek milyen színek a legelőnyösebbek.
A stylistképzés keretében nagyon felületes volt az átadott tudás ezen a területen, ezért felkerestem Soós Katalint, aki egyénileg csak velem foglalkozott, hogy minél alaposabb legyen a színekkel kapcsolatos képzettségem.
Rengeteget tanultam tőle! Az analízisek során a tanult dolgok és az ösztönös dolgok együtt működnek nálam.

Zsófi még az ősszel keresett meg, szín-,és testalkat elemzést kért. Mindig egy ismerkedős beszélgetéssel kezdem a tanácsadást, melynek során megkérdezem, hogy miért látogatott el hozzám az illető. Zsófi azt válaszolta, hogy azért, mert ő mostanában több ősz típusú ruhát vásárolt magának, de nem érzi igazán jól magát bennük és szeretne szakembertől tanácsot kérni. A szokásos kendőpróba elvégzése után a tél típusba soroltam.
Zsófi néhány hét múlva sminkre jött hozzám, amikor elmondta, hogy ő a nyáron volt már egy másik színtanácsadáson, ahol ősz típusba sorolták. Megmondom őszintén, olyan volt, mint akit egy vödör jéggel leöntenek, hiszen egy hideg és egy meleg típusról van szó, ami elég karakteres meghatározó eleme egy tanácsadásnak és nagyon meghatározta, hogy kinek mi áll jól. Elmondta, hogy azért nem mondta el korábban, hogy ne befolyásoljon az elemzés során. Elég rosszul kezdtem érezni magam, hiszen az ember nem igazan szeret azzal szembesülni, hogy tévedett...
Közben felvette a kapcsolatot a másik tanácsadóval és elmondta, mi történt. A másik hölgy is hasonlóképpen érezhetett, mint én! Megkérdezte Zsófit, hogy ő melyik színtípus ruháiban érzi jobban magát, Zsófi egyértelműen a tél mellett voksolt. A színtanácsadó hölgy nagyon korrektül felajánlott egy másik időpontot az újabb analízisre, fenntartva a lehetőségét annak, hogy tévedett.
Én is ugyanezt felajánlottam Zsófinak, hiszen én is tévedhettem...

Általában viszonylag egyértelműen kirajzolódnak a fő tulajdonságok az első 15-20 percben az elemzés során, utána finomítjuk, pontosítjuk az eredményt, ami sokkal tovább szokott tartani, mint a fő típus megállapítása. Az esetek kisebb százalékában előfordul, hogy nem így történik, mert találkozom kevert színtípusokkal, akik nagyon a 2 kategória határán mozognak. Viszont most akkora falatot kellett megrágnom, ami nem kevés fejtörést okozott! Zsófi annyira kevert típus, hogy még a hideg vagy meleg kategória között is hezitáltam. Az első tanácsadó eredménye teljesen elbizonytalanított. Próbáltam félretenni minden addigi információt és újra elvégeztem az elemzést. Ismét kendőpróbát alkalmaztam. Próbáltam a tanultakat összeszedni a fejemben, miközben egyre nagyobb lett a káosz...Végül ismét a tél mellett voksoltam, de nem tudtam egyértelműen kijelenteni. Mivel közeledett a korábbi tanácsadóval megbeszélt találkozója, annyiban maradtunk, hogy várjuk meg, ő mit mond. Sajnos ez a dolog nem sikerült, mert a vírus közbeszólt.
Viszont engem nem hagyott nyugodni a dolog, és kértem Zsófit, Jöjjön el harmadszor is, mert nagyon zavar, hogy nincs ,,eredmény"! Ez ma meg is történt.
Ezúttal teljesen más módszerhez folyamodtam és teljesen az ösztöneimre hagyatkoztam. Próbáltam minden tanult dolgot elengedni, és csak arra figyelni, mely színekkel szebb Zsófi. Nagyon nagy segítség, hogy a stylist helységem mellett van a ruha webshopunk raktára, ezért előkerestem sötét tél és sötét ősz színtípusú ruhákat, és megkértem Zsófit, hogy próbálgassa fel őket. Az első 10 percben még nagy volt a káosz bennem, de minél több ruhát felvett, annál egyértelműbben kezdett kirajzolódni az eredmény. A sötét ősz tipikus színei nagyon sápasztották és öregítették Zsófit, viszont a sötét tél világosabb, és az élénkebb színei szintén előnytelenek voltak számára. Ezért megállapítottuk, hogy , az alap ruhatárat a sötétebb, tört, hideg árnyalatokba hajló holmik fogják adni. A sötét ősz palettájáról igazán csak két szín állt jól neki. Ekkor bennem már 80%-os bizonyossággal kialakult az eredmény, a sötét tél. Az i-re a pontot az adta, hogy távozás előtt az arca egyik felére hideg színtípusú alapozót tettem, a másikra meleget. Bár egyik sem volt tökéletes számára, de egyértelműen sokkal jobb volt a tél típusú alapozó. Végül összekevertem a kettőt, mely egy tökéletes árnyalatot eredményezett. Ezzel az is újra bebizonyosodott, hogy Zsófi mennyire kevert típus.
Hatalmas megkönnyebbülés Számomra, hogy részemről pont került a mondat végére, miszerint Zsófi a sötét tél kategóriába tartozik.
A nyárra már korábban új időpontot egyeztettek a másik tanácsadóval, melynek kíváncsian várom az eredményét!

Ez a történet is bizonyítja, hogy milyen sokfélék vagyunk, bár vannak irányvonalak, támpontok, melyek  mankóul szolgálnak az előnyösebb külső kialakításához, de nem lehet az embereket skatulyákba betuszkolni és felcímkézni. Ezeket a dolgokat is némi rugalmassággal kell kezelni, teljesen személyre szabni.

Ettől gyönyörű és izgalmas ez a ,,szakma"!