Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ártalmas kozmetikumok

Az elmúlt időszakban több időm volt a laptop előtt ülni, és felfigyeltem arra, hogy több híresség, youtuber stb. ad tanácsokat, oszt meg videókat a bőrápolás területén, aki nem szakember és nem rendelkezik kellő tudással ahhoz, hogy útmutatással szolgáljon ebben a témában.

Nincs azzal semmi gond, ha az ember pl. sminkes-, vagy kozmetikai termékeket (vagy bármit) tesztel és megosztja a tapasztalatait. Inkább arról van szó, hogy sok téves és helyénvaló információ keveredik ilyenkor, amitől egy laikus összezavarodik, esetleg káros dolgot tesz a bőrével, elvész az információk útvesztőjében. Ilyenkor azon túl, hogy rengeteg felesleges holmit vásárol fel az ember, nagyobb baj az, hogy nem csak hogy nem használ, hanem sokszor ártalmas is.

Személy szerint nekem eszembe sem jutna a közösségi médiában tájékozódni arról, hogy ha hullik a hajam, milyen praktikákat alkalmazzak, miket vásároljak, hogy a problémát orvosoljam. Ilyenkor megkérdezem a fodrászomat vagy a hajgyógyászomat, mert tudom, hogy ők tényleg értenek hozzá, és szakmailag is alá tudják támasztani, hogy miért azt a terméket ajánlják.

Sokan azt gondolják, hogy ha gyógyszertárban vásárolnak kozmetikumot, akkor az biztos jó lesz, mert csupa gyógy-, és natúr-, és bio összetevőket tartalmaznak. Ez hatalmas tévedés. Ne a trendeknek és a reklámoknak megfelelően válasszunk termékeket és legfőképpen ne a közösségi médiából tájékozódjunk. Azt javaslom, hogy bízzuk szakemberre. A gyógyszertáras hölgynek nem feltétlenül van meg az a rutinja és tapasztalata, amit egy kozmetikus évek/évtizedek alatt szerez meg azzal, hogy folyamatosan képezi magát és nap mint nap bőröket kezel. Sokszor nem elég egy problémát a felszínen kezelni, hanem a kiváltó okot kell megtalálni, ami gyakran egy hosszabb folyamat.

Épp most futottam bele egy történetbe… Egy nagyon kedves vendégem, aki kifejezetten odafigyel, hogy egészséges dolgokat vásároljon, sok-sok éve olyan kozmetikumot használ, amire egy ismert drogériában a bio termékek között talált, és olyan terméket használt, amit érzékeny bőrre való gyógykozmetikumnak gondolt, miközben hemzseg a káros összetevőktől…

Mi kozmetikusok, ismerjük vendégeink bőrét, tudunk célzott kezeléseket, termékeket ajánlani. Vagy ha nem, utánajárunk és igyekszünk megtalálni a lehető legjobb megoldást. Ha van egy jól bevált kozmetikusod, akiben megbízol, javaslom, hogy hagyatkozz arra, amit tanácsol. Nekünk is könnyebb dolgunk van, ha nem egy félrekezelt bőrt kell helyrehozni. Olyan ez, mint amikor egy elrontott szemöldökből kellene tökéleteset varázsolni. Sokkal több időbe és energiába telik.

Sokan nem tudják, de a gyógyszertárban megvásárolható kozmetikumok jó része is tartalmaz káros összetevőket, és egyáltalán nem biztos, hogy bármennyivel is jobb, mint egy drogériában vásárolt termék.

Kozmetikusként ismerjük az általunk használt anyagokat, folyamatosan szakmai továbbképzéseken fejlesztjük tudásunkat, és tapasztalatból tudjuk, hogy az általunk használt termékek hogyan működnek.  Előfordul, hogy egy bizonyos bőrtípusra ajánlott termék két ugyanolyan bőrtípussal rendelkező személynél különbözőképpen hat, így nekünk is finomítani kell az ajánlatunkon, személyre, azaz teljesen a vendég bőrére szabni.

Ezért kérlek, ne vásárolj elhamarkodottan, hirtelen felindulásból, hiszen a helyes bőrápolást tudatosan és szakszerűen kell felépíteni…